Νέα περιοδεία και album για τους The Who το 2019

55 χρόνια ζωής συμπληρώνουν φέτος οι The Who και τα γιορτάζουν με τον πιο εμφαντικό τρόπο.

Το συγκρότημα από το Hammersmith του Λονδίνου που δημιουργήθηκε το 1964 από τους Pete Townsend (κιθάρα), Roger Daltrey (φωνή), John Entwistle (μπάσο) και Keith Moon (τύμπανα) εκτοξεύτηκε από την αρχή της καριέρας του στις κορυφές των Βρετανικών και Αμερικανικών charts κερδίζοντας αμέσως την προσοχή της ανήσυχης γενιάς της δεκαετίας του 60. Δυναμικός ήχος, εκρηκτικές ζωντανές εμφανίσεις μα πάνω απ’ όλα καταπληκτικά τραγούδια, μερικά από τα οποία δεν θα σβήσουν ποτέ από τον μαυροπίνακα της παγκόσμιας ιστορίας της rock μουσικής και πωλήσεις πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως. 

Αρκεί να αναφέρουμε ότι από το 1964 μέχρι το 1967 είχαν 4 singles στην πρώτη δεκάδα του βρετανικού chart : I Can’t Explain, My Generation, Substitute και Happy Jack και το I Can See for Miles το οποίο έφτασε στο Νο10 του Αμερικάνικου chart. Το 1969 κυκλοφόρησαν το τέταρτο album τους, τη Rock Opera Tommy η οποία απέσπασε καταπληκτικές κριτικές και τους χάρισε μεγάλη εμπορική επιτυχία.


Η εμφάνιση τους στο Woodstock τους εδραίωσε σαν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα της εποχής ακολουθούμενη από την κυκλοφορία του live album Live At Leeds.
Ακολούθησαν τα albums Who’s Next, το οποίο περιελάμβανε το hit Won’t Get Fooled Again και Quadrophenia που ουσιαστικά εξυμνούσε τις ρίζες των The Who που κρατούσαν από το κίνημα των Mods.

Το 1978 κυκλοφόρησε το πολύ επιτυχημένο Who Are You το οποίο επισκιάστηκε από το θάνατο του Keith Moon. Ο χαμός του έβαλε αναγκαστικά την μπάντα σε άλλη τροχιά μια και ο εκκεντρικός χαρακτήρας του Moon μαζί με το μοναδικό παίξιμο του ήταν δύο από τα χαρακτηριστικά της βρετανικής μπάντας. Ο Kenney Jones αντικατέστησε τον Keith Moon στα τύμπανα και η μπάντα κυκλοφόρησε την κινηματογραφική εκδοχή του Quadrophenia το 1979. Το συγκρότημα διαλύθηκε επίσημα το 1983 και πραγματοποίησε μόνο επιλεγμένες εμφανίσεις όπως αυτή στο Live Aid το 1985. Τα ανήσυχα πνεύματα των μελών της μπάντας δεν έπαψαν ποτέ να σκέφτονται την επιστροφή στην ενεργό δράση και το 1999 έκαναν πράξη τις σκέψεις τους ξεκινώντας εκ νέου περιοδείες με ντράμερ τον Zak Starkey γιο του Ringo Starr.

Το 2002 όμως άλλη μια δυσάρεστη έκπληξη έφερε τα πάνω κάτω στο συγκρότημα αφού ο John Entwistle βρέθηκε νεκρός. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αναβολή της κυκλοφορίας του album που ετοίμαζαν εκείνο τον καιρό. Οι Pete Townsend και Roger Daltrey συνέχισαν ως The Who και το 2006 κυκλοφόρησαν το album Endless Wire ενώ συνέχισαν να εμφανίζονται ζωντανά κρατώντας ζωντανή τη φλόγα μιας από τις μεγαλύτερες μπάντες της ιστορίας της rock μουσικής.

Δεκατρία χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου τους album ο Pete Townsend ανακοίνωσε τη κυκλοφορίας ενός νέου δίσκου μέσα στο 2019 συνοδευόμενο από μία περιοδεία στη Βόρειο Αμερική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Townsend αρνήθηκε να υπογράψει για μια νέα περιοδεία χωρίς να κυκλοφορήσει πρώτα ένα νέο album. «Έχει να κάνει με την υπερηφάνεια μου, την αυτοπεποίθηση μου και την αυτοεκτίμηση μου ως τραγουδοποιός»  δήλωσε ο Townsend σχετικά.

Εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναμένουμε, εξάλλου η ιστορία μας έχει δείξει ότι η αναμονή σε ότι έχει να κάνει με τους The Who πραγματικά αξίζει τον κόπο.

 

Μίλτος Μαρίνης

https://www.facebook.com/miltos.marinis

 

Loading...