Syria, η αγγλόφωνη έκδοση των Least Concern, στο Sarajevo των Magic de Spell

Είμαστε στο 1992, ο πόλεμος της Βοσνίας έχει ξεκινήσει…Το Σαράγεβο θα πολιορκηθεί για σχεδόν 4 χρόνια, με μεγάλο αριθμό αμάχων να σκοτώνονται και ανυπολόγιστες ζημιές να πλήττουν την πόλη και τη χώρα.    Η τραγωδία θα συγκινήσει παγκοσμίως και θα αποτελέσει πηγή για τη δημιουργία ενός από τα πιο σημαντικά αντιπολεμικά τραγούδια της Ελληνικής μουσικής, το Sarajevo (Φώναξε) των Magic De Spell που κυκλοφόρησε το 1994.

Ο πόλεμος της Βοσνίας μπορεί να τελείωσε, όμως δυστυχώς οι πολεμικές συρράξεις ανά τον κόσμο συνεχίζονται. Εδώ και 10 χρόνια η Συρία δοκιμάζεται από το δικό της εμφύλιο, με νεκρούς άμαχο πληθυσμό, γυναίκες-παιδιά, και με κατεστραμμένες τις βασικές υποδομές.  

Το Sarajevo των Magic De Spell, έχει γίνει ένα τραγούδι με διαχρονική αξία και νοήματα, μιλώντας εκτός από πόλεμο χωρών και για πόλεμο ιδεών και ιδανικών. Ιδέες και ιδανικά που μένουν ίδια με την πάροδο του χρόνου. Με παρακαταθήκη την ιστορία, τα σημερινά γεγονότα, αλλά και το τραγούδι των Magic De Spell, έρχονται σήμερα οι Least Concern εν έτη 2021 και μας παρουσιάζουν το “Syria”, το οποίο είναι κάτι μεταξύ διασκευής – απόδοσης στα Αγγλικά του Sarajevo, αλλά με καίριες αλλαγές στους στίχους, ώστε να συμβαδίζει με το «τώρα» και τον πόλεμο της Συρίας, αλλά και με μερικές αλλαγές στη μουσική, βάζοντας κάποιες πιο σκοτεινές πινελιές, στοχεύοντας σε μια συναισθηματική φόρτιση, πετυχαίνοντας έτσι ένα μουσικό – ψυχολογικό δέσιμο μεταξύ μουσικής και στίχων. Σημαντικό στοιχείο είναι και η συμμετοχή μελών των Magic De Spell, του Γιώργου Λαγγουρέτου στα φωνητικά και του Δημήτρη Μποτή στα πλήκτρα, όπου η προσθήκη είναι σαν αρμονικός συνδυασμός μεταξύ του χτες και του σήμερα.

Οι Magic De Spell είχαν ακούσει την Demo έκδοση του “Syria” όπου το αποτέλεσμα τους ικανοποίησε, προσκαλώντας έτσι τους Least Concern στην επετειακή συναυλία για τα 40 χρόνια των Magic De Spell που έγινε στο Κύτταρο το Φεβρουάριο του 2019. Ήταν από τις πρώτες φορές που έπαιξαν ζωντανά το “Syria”, κερδίζοντας και την αποδοχή του κόσμου. Η συναυλία σηματοδότησε τη συνεργασία των δύο συγκροτημάτων και σήμερα μπορούμε να ακούσουμε το τελικό αποτέλεσμά της.

Σε συνέντευξή της η Νάντια Πυθαρά των Least Concern ανέφερε: «Διασκευάζει κανείς κομμάτια στα οποία αναγνωρίζει τη δυνατότητα προέκτασης και το στοιχείο της διαχρονικότητας, κομμάτια στα οποία με κάποιον τρόπο θέλει να μετέχει. Ξεκινώντας τη διασκευή του Sarajevo θέλαμε να μπούμε σ’ αυτό τον κόσμο, όπου ο πόλεμος κι η βία ως έννοιες κι επιλογές δεν ταυτίζονται με γεωγραφικές συντεταγμένες, ούτε με εποχές, έτσι που αν ανταλλάξουμε το “Σαράγεβο” με το “Συρία”, θα μιλάμε ακριβώς για το ίδιο πράγμα – 28 χρόνια αργότερα. Γραμμένο σε μια εποχή όπου το “το είπε η τηλεόραση” έκανε νόημα – ενώ θα ακουγόταν σήμερα ξεπερασμένο – το Sarajevo φιλοξενεί το μοντέλο που εξυπηρετείται από τα social media τρεις δεκαετίες αργότερα με ακριβώς τον ίδιο τρόπο».

Least Concern – SYRIA (feat. Magic De Spell)

*Διασκευή βασισμένη στο Sarajevo των Magic De Spell*

Συμμετέχουν οι Magic De Spell

Μουσική διασκευή: Least Concern

Διασκευή στίχων: Νάντια Πυθαρά

Φωνή: Νάντια Πυθαρά

Κιθάρα: Βασίλης Δρακόπουλος

Μπάσο: Παναγιώτης Ζαφειριάδης

Τύμπανα: Δημήτρης Γεωργόπουλος

Πλήκτρα: Δημήτρης Μποτής (Magic De Spell)

Φωνή “Sarajevo”: Γιώργος Λαγγουρέτος (Magic De Spell)

Πολυφωνικό Chorus: Πάνος Μπίρμπας

Recording/ Mix/ Mastering: Γιώργος Αρχοντάκης (Magic De Spell) @ Vintage Studios

Video Clip: Γιώργος Χρυσαφάκης

 

Ένα σύντομο βιογραφικό για τους Least Concern:

Οι Least Concern δημιουργήθηκαν στην Αθήνα το 2015 και παίζουν αγγλόφωνο εναλλακτικό ροκ. Το 2017 κέρδισαν το διαγωνισμό συγκροτημάτων του 8th GhostHouse Band Festival, ενώ τo 2018 έγιναν θέμα της εκπομπής ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2 “Ες αύριον τα Σπουδαία”, και της συναυλιακής εκπομπής της ΕΡΤ3 “Volume Sessions”. Επιλέχθηκαν ανάμεσα στους 20 καλλιτέχνες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο Διεθνές Forum Music Showcase Greece στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 2019. Ο πρώτος τους δίσκος Midnight Blue κυκλοφόρησε το 2020. Έχουν εμφανιστεί στην κεντρική σκηνή στο Φεστιβάλ Νεστόριο, στο Κύτταρο, και έχουν κάνει συναυλίες στην Αθήνα στο Six Dogs, στο Ρομάντσο, κ.α. 

Least Concern on Social Media:

YouTube: https://www.youtube.com/c/LeastConcern

Instagram: https://www.instagram.com/leastconcernband/

Facebook: https://www.facebook.com/LeastConcernBand/

Spotify: https://open.spotify.com/artist/5jVfd8QvCKNxayLXbP4Q3P

Bandcamp: https://leastconcern.bandcamp.com/releases

Loading...