Συνέντευξη – Δεκαπέντε χρόνια Κυνηγοί Ονείρων

Είναι μεγάλη μου χαρά που το Eternal Radio φιλοξενεί ένα συγκρότημα που διαχρονικά αφήνει το στίγμα του και έχει κερδίσει άξια με το στίχο και τη μουσική του μια θέση στην ελληνόφωνη rock σκηνή.
Αρχικά να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας, ξέρω ότι ετοιμάζεστε πυρετωδώς για τη γιορτή στο ΙΛΙΟΝ Plus.

Δεκαπέντε χρόνια Κυνηγοί Ονείρων. Τι χρειάζεται για να μείνει μια μπάντα δεκαπέντε χρόνια στη ζωή, υπάρχει συνταγή μουσικής μακροζωίας ?
Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια ξεκινώντας το 2003. Από τότε βέβαια υπήρξαν αρκετές αλλαγές στη σύνθεση. Παρότι αυτό έφερε δυσκολίες στο να προχωρήσει η δουλειά του σχήματος δισκογραφικά, φτάνουμε στο σήμερα, έχοντας ήδη κυκλοφορήσει 4 cd-single και 2 ολοκληρωμένα album.
Για μας η συνταγή είναι η αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε, η σκληρή δουλειά και το να μοιραζόμαστε τα ίδια όνειρα στη μουσική, τους ίδιους στόχους, με τους φίλους μας πρώτα απ’ όλα και μετά συνεργάτες. Είμαστε 7 μέλη , 7 διαφορετικές προσωπικότητες που καταφέρνουμε να συνυπάρχουμε και να δημιουργούμε με αυτά τα «συστατικά».
Κυνηγοί (κοινή γη) Ονείρων, είναι υπαρκτή αυτή η γη?
Υπαρκτή όχι… Είναι εφικτό όμως να την δημιουργήσουμε. Αρκεί μόνο να το πιστέψουμε και να παλέψουμε – όχι αναίμακτα- για την εξάλειψη της αδικίας, της πείνας και των πολέμων που γεννιούνται αποκλειστικά από τα συμφέροντα των λίγων εις βάρος των πολλών. Μπορούμε να αλλάξουμε αυτήν την κοινωνία που γεννά τις ανισότητες και την εκμετάλλευση που βιώνουμε σήμερα σε όλα τα επίπεδα, μόνο με επανάσταση και ανατροπή του υπάρχοντος status.
Άλλωστε αυτό αποτυπώνεται σε πολλά τραγούδια μας. Ένα από τα χαρακτηριστικότερα είναι «ο Κόκκινος Δράκος».

Μυθοπλασία στον στίχο, επικός rock ήχος με στοιχεία βγαλμένα από την παραδοσιακή ελληνική μουσική. Υπάρχουν μουσικά σύνορα, μουσικές κόκκινες γραμμές τις οποίες οι Κυνηγοί Ονείρων δεν θέλουν να περάσουν?
Η αλήθεια είναι ότι η μουσική μας περιλαμβάνει πολλά metal και γοτθικά ατμοσφαιρικά στοιχεία. Η συμφωνική μουσική επίσης είναι άλλη μια βασική επιρροή και φυσικά τα παραδοσιακά αλλά και κάποια έντεχνα στοιχεία στο ρυθμό και στη μελωδία, ανακατεύονται με όλα τα παραπάνω.
Ο στίχος μας από την άλλη, είναι ελληνικός, λυρικός και όσο το δυνατόν ποιητικός. Όλο το παραπάνω γεμάτο πειραματισμό «χαρμάνι» λοιπόν, το χαρακτηρίζουμε ως «ατμοσφαιρικό power», χωρίς αυτό να αποτυπώνει όλες τις μουσικές επιρροές που συνδυάζουμε. Έχουμε ένα δικό μας ύφος που παρά τους πειραματισμούς και τα στοιχεία που προσμειγνύουμε κάθε φορά, έχει κοινή αναφορά στο hard rock και το metal με ελληνικό στίχο.
Δεν θέλουμε να γίνουμε κάτι διαφορετικό για να αρέσουμε στη μουσική βιομηχανία, να γίνουμε «πιασάρικοι», να αποκτήσουμε μεγαλύτερο κοινό. Ο στόχος είναι να αρέσεις γι’ αυτό που κάνεις κι όχι γι’ αυτό που θέλουν άλλοι να κάνεις. Μας έχει στοιχίσει αυτή η επιλογή , για παράδειγμα δεν μας παίζουν με ελάχιστες εξαιρέσεις στα ραδιόφωνα ή δεν παίζουμε σε όλες τις μουσικές σκηνές που επιμένουν στο αγγλόφωνο και μόνο. Όμως τα 15 χρόνια ύπαρξης μας νομίζουμε ότι μας δικαιώνουν για τις επιλογές μας.

Κόκκινος Δράκος ή Red Dragon, οι περισσότεροι λένε ότι ο αγγλικός στίχος είναι το μέσο επικοινωνίας με το διεθνές κοινό, η επικοινωνία με κοινό πέρα από τα ελληνικά σύνορα είναι ένας από τους στόχους της μπάντας?
Αρχικά να πούμε ότι και πριν το Red Dragon, o Κόκκινος Δράκος παιζόταν ήδη σε ραδιόφωνα του εξωτερικού.
Λίγο πολύ απαντήσαμε και στην προηγούμενη ερώτηση σε αυτό. Και οι δύο version του τραγουδιού είναι δουλεία μας και την αγαπάμε. Μας αρέσουν οι πειραματισμοί και οι εκπλήξεις, μας αρέσει να συνεργαζόμαστε με αξιόλογους καλλιτέχνες όπως ο Γιάννης Παπανικολάου (Diviner, Rock-n-Roll Children, ex-InnerWish), που συμμετέχει στο Red Dragon μαζί μας. Σίγουρα το να ακουστούμε πέρα από τα ελληνικά σύνορα είναι για μας επιδίωξη, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα το γυρίσουμε στο αγγλόφωνο. Υπάρχει κοινό που αγκαλιάζει τη μουσική χωρίς σύνορα.
Ένα ζευγάρι Ουκρανών , μετά από live μας, μας ζήτησε όλη μας τη δισκογραφία χωρίς να γνωρίζει την ελληνική γλώσσα. Αυτό για μας είναι η μεγαλύτερη επιβεβαίωση.

Θα σταθώ λίγο στο “Ένα Τραγούδι Από Τον Τόπο Μου”, για το οποίο θέλω να σας συγχαρώ για το συνολικό αποτέλεσμα του. Ένα τραγούδι το οποίο εύκολα προσαρμόζεται στο σήμερα και σε κάθε χρονική στιγμή της ιστορίας του τόπου μας. Στο βίντεο του τραγουδιού κυριαρχεί η θυσία αλλά και η λευκή σημαία, το χρώμα της παράδοσης στη μάχη και της αγνότητας, το μέλλον του τόπου μας είναι προδιαγεγραμμένο τελικά ?
Η λευκή σημαία στο video έχει την έννοια της παύσης των εχθροπραξιών (ανακωχής) και όχι της παράδοσης. Κάτι σαν «εμείς δεν θέλουμε μπλεξίματα, αφήστε μας σας παρακαλούμε στην δυστυχία και την ησυχία μας». Όμως όπως φαίνεται παρακάτω, πολλές φορές δεν έχεις την πολυτέλεια να μείνεις ουδέτερος – αμέτοχος. Στη ζωή γενικότερα αναγκάζεσαι από τις καταστάσεις και τις εξελίξεις, να διαλέξεις πλευρά (ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες…).
Κανένα μέλλον δεν είναι προδιαγεγραμμένο. Αν παραδεχόμασταν κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να παραχαράζαμε την ίδια την ιστορική πείρα τόσο του τόπου μας, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αυτό που χρειάζεται ,ειδικά στις μέρες μας , είναι να κατανοήσουμε ότι εμείς οι ίδιοι έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τον κόσμο. Να μην περιμένουμε και αποδεχόμαστε παθητικά ένα μέλλον δυσοίωνο .
Να πούμε ότι αυτό το τραγούδι είναι ένας από τους πειραματισμούς που αναφέραμε .Τα παραδοσιακά στοιχεία συνταιριάζονται με τις ηλεκτρικές κιθάρες και γενικότερα την heavy/rock αισθητική . Συμμετέχουν αγαπημένοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες όπως ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Θύμιος Παπαδόπουλος, ο Βαγγέλης Καρίπης κι ο Χρήστος Τσιαμούλης. Ήταν πραγματικά μεγάλη μας τιμή και χαρά αυτές οι συνεργασίες.

Μέχρι τώρα έχετε κυκλοφορήσει δύο δίσκους. Συγκρίνοντας τη δισκογραφία του σήμερα με του χτες διαπιστώνει κανείς ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ αφού για να βρει και ν’ ακούσει κάποιος ένα τραγούδι το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να το ψάξει στο διαδίκτυο. Πόσο καλό ή κακό έχει κάνει το διαδίκτυο στην παγκόσμια δισκογραφία και ποιο πιστεύετε ότι θα είναι το μέλλον της?
Η αλήθεια είναι πως το διαδίκτυο είναι δίκοπο μαχαίρι… ούτε απόλυτα κακό άλλα ούτε και απόλυτα καλό.. Από τη μία σου δίνει τη δυνατότητα να ακουστεί η δουλειά σου σε ευρύτερο κομμάτι κόσμου που διαφορετικά δεν θα μπορούσε να σε προσεγγίσει (πχ λόγω απόστασης), αλλά, από την άλλη για να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε νέα δουλειά απαιτούνται αρκετά χρήματα τα οποία προκύπτουν μόνο μέσω των live και της πώλησης των cd μας. Άρα όλα έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Όσον αφορά τη δισκογραφία έχει ήδη βρεθεί σε τέλμα, λόγω της «ανυπαρξίας» των δισκογραφικών εταιρειών και της λογικής της πλειοψηφίας των εναπομεινάντων, που προωθούν εμπορεύματα και όχι μουσική. Πλέον οι ελάχιστες δισκογραφικές δεν ρισκάρουν και προσπαθούν να συντηρηθούν αναλώνοντας τα ίδια και τα ίδια… Αν δεν βρεθούν άνθρωποι έτοιμοι να ρισκάρουν, η δισκογραφία θα καταλήξει ένα ακόμα deliveράδικο fast food μουσικής.
Ελληνόφωνο ή Ελληνικό rock, υπάρχει διαφορά ?
Συνήθως όταν ακούει κάποιος τον όρο «ελληνικό» ροκ , έρχονται στο μυαλό του οι Τρύπες , ο Σιδηρόπουλος κλπ , το ροκ δηλαδή στην άνθιση του τις δεκαετίες ΄80 ’90. Είναι συνδυασμένο με το είδος μουσικής κι όχι με τον στίχο. Γι’ αυτό προτιμάμε τον όρο «ελληνόφωνο». Το ύφος μας δεν ταυτίζεται με το κλασσικό «ελληνικό» ροκ , παρόλα αυτά έχει κοινή ρίζα.


Τελειώνοντας, μιλήστε μου για την γιορτή των 15 χρόνων στο ΙΛΙΟΝ Plus που θα γίνει το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 και για τα μελλοντικά σας σχέδια.
Σε αυτήν τη μοναδική βραδιά θα βρεθούμε στην σκηνή με αγαπημένους φίλους και καλλιτέχνες όπως : ο Θοδωρής Βλαχάκης από τους MAGIC DE SPELL ,ο Αντώνης Μιτζέλος, η Μαρία Δημησιάνου από τη ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, ,ο Μανώλης Τσίγκος από τους INNERWISH & ROCK ‘N’ ROLL CHILDREN, ο Γιάννης Παπανικολάου από τους DIVINER & ROCK ‘N’ ROLL CHILDREN,ο Αντώνης Μαζαράκης από τους INNERWISH , ο Μαυρίκος Σκαράκης από τους 9MM, ο Τζίμης Κατσαρός και ο Γιάννης Θερμός από τους THE SILENT WEDDING ,ο Χρήστος Κιτσαντάς από τους SOBER ON TUXEDOS, ο Κώστας Καραπέτσας από τους RUSTY BONEZ, ο Ζεύξιππος από τους ΣΑΤΥΡΟΥΣ , η Ιωάννα Κόλλια από τις DIAMOND SIGNS ,ο Γιώργος Αλμπάνης από τους THE FINAL ACT καθώς και με πρώην μέλη του συγκροτήματος όπως ο Γιώργος Γόνης, ο Βασίλης Καραχούτης, ο Κώστας Φράγκος και ο Μιχάλης Ντούκας. Το event θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 02 Φεβρουαρίου στην σκηνή του ” ΙΛΙΟΝ PLUS”( Κοδριγκτώνος 17 στην Αθήνα) όπως προείπες, για να γιορτάσουμε τα 15 μας χρόνια με τον καλύτερο τρόπο. Φυσικά δεν επαναπαυόμαστε . Ήδη δουλεύουμε πάνω σε καινούρια δουλειά μας και ταυτόχρονα έπονται πολλά ακόμη lives.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και ανυπομονώ να τα πούμε από κοντά στο ΙΛΙΟΝ Plus.

Μίλτος Μαρίνης

https://www.facebook.com/miltos.marinis

Loading...