ΟΙ MIDNIGHT OIL ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΡΙΜΥΤΕΡΟΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ “RISING SEAS”

“Every child put down your toys and come inside to sleep / We have to look you in the eye and say we sold you cheap
Let’s confess we did not act with serious urgency / So open up the floodgates to the Rising Seas”

Με αυτούς τους στίχους ξεκινάει το ολόφρεσκο και προκλητικό τραγούδι των Midnight Oil το οποίο “έσκασε” πάνω στην ώρα με τη κομβική διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη κλιματική αλλαγή. Οι πάγοι λιώνουν με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και ακόμη η Αυστραλία συνεχίζει να σπάει αυτή τη παγκόσμια αλυσίδα για να λάβει σημαντικά μέτρα με αποτελεσματικούς τρόπους. Το αντισυμβατικό αυτό track αποτελεί μια προσθήκη στις φωνές που ήδη αναζητούν ασφάλεια, κατοικία και ένα δίκαιο μέλλον για το πλανήτη μας.

Το ‘Rising Seas’ συνεχίζει με υπερηφάνεια τη παράδοση των anthems που κυκλοφορούν οι Oils – από το ‘US Forces’ μέχρι το ‘Blue Sky Mine’ και τη πιο πρόσφατη συνεργασία στο APRA Τραγούδι της χρονιάς, ‘Gadigal Land’.

Το track αποτελεί και μια πρώτη γεύση απ’το επερχόμενο νέο άλμπουμ των Midnight Oil, που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο με το THE MAKARRATA PROJECT, το οποίο πρόσφατα προτάθηκε για πέντε βραβεία ARIΑ. Οι δύο αυτές κυκλοφορίες ηχογραφήθηκαν την pre-Covid εποχή με τον αδικοχαμένο μπασίστα, Bones Hillman και παραγωγό Warne Livesey. Η νέα αυτή δουλειά επρόκειτο να κυκλοφορήσει αυτό το μήνα, αλλά μεταφέρθηκε για τις αρχές του 2022, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να κάνουν live εμφανίσεις, με μία από αυτές να είναι στο φεστιβάλ Bluesfest το Πάσχα. Ωστόσο, η μπάντα αποφάσισε να κυκλοφορήσει αυτό το τραγούδι, διότι έχει ιδιαίτερη σημασία τώρα με σύνοδο κορυφής στη Γλασκόβη.

“Το ’Rising Seas’ μας “έτρωγε” να το κυκλοφορήσουμε εδώ και δύο χρόνια που το έχουμε έτοιμο”, λέει ο κιθαρίστας και στιχουργός, Jim Moginie. “Η κλιματική κρίση μας καλεί για μια σοβαρή παρέμβαση κι έτσι αποφασίσαμε να μην περιμένουμε άλλο και να το μοιραστούμε.”

“Παροτρύνουμε τους πάντες να εισακουστούν με το οποιοδήποτε τρόπο σε αυτό το υπαρξιακό θέμα,” λέει ο frontman των Midnight Oil, Peter Garrett. “Ο πρωθυπουργός αδιαφορεί ενώ παράλληλα η Αυστραλία κυριεύεται από τις φλόγες. Ο Scott Morrison μπορεί οικειοθελώς να δέχτηκε μηδενικές εκπομπές έως το 2050 αλλά αυτό δεν είναι και κοντά. Όχι άλλος άνθρακας και αέριο και επίσης χρειαζόμαστε ένα καθαρό πλάνο για τη μείωση της μόλυνσης κατά 65% πριν το 2030. Ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει ότι το μέλλον μας θα έχει να κάνει μόνο με ανακυκλώσιμη ενέργεια – το οποίο είναι το μόνο που μας αφορά και ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε μια κλιματική καταστροφή. Έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε γνωστό στους ηγέτες μας ότι χρειάζεται να κάνουν περισσότερα πράγματα από το να μιλούν μόνο για την μόλυνση. Και πρέπει να αρχίζουν αμέσως τις πράξεις”.

Το ‘Rising Seas’, το οποίο κυκλοφορεί από τη Panik records/Sony music, θα έχει και ένα βίντεο με υλικό από campaigns που έγιναν για τη κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με μια δυναμική εμφάνιση από τους Midnight Oil. Δείτε το βίντεο εδώ.

Το αξιοσημείωτο εξώφυλλο για το single δημιουργήθηκε από τον Ισπανό καλλιτέχνη Juanjo Gasull, η δουλειά του οποίου έχει δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά όπως The New York Times, TIME, New York Magazine και The Guardian μεταξύ άλλων. Το βίντεο γυρίστηκε στο Σίντνεϊ από τον Cameron March των Hype Republic μαζί με τον Mac De Souza (Bra Boys) ως διευθύνων παραγωγό. Το υλικό που υπάρχει στο βίντεο το έχει παραχωρήσει η Greenpeace.

Loading...