Ο Δημήτρης Φανής μιλάει στην Χριστίνα Δεληγιάννη

Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του τραγουδιού “Ο ντελάλης” στο οποίο συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός και το φωνητικό σύνολο Sinfonia Magistrale, ο Δημήτρης Φανής μιλάει στην Χριστίνα Δεληγιάννη.

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείς με τη μουσική και όχι με τα παιδαγωγικά;

Η μουσική με μάγευε από παιδί τόσο πολύ, που η ενασχόληση μου με αυτήν θεωρώ πως ήταν μονόδρομος, αν και ο αρχικός στόχος ήταν τα φιλολογικά. Μέσα όμως από τη μουσική ένιωσα την απόλυτη ελευθερία έκφρασης. Τη δυνατότητα να εκφράζομαι με ειλικρίνεια, χωρίς να χρειάζεται να εξηγώ ή να ερμηνεύω  το αίσθημα που βιώνω και ταυτόχρονα να δημιουργώ μια συναισθηματική ένωση ανάμεσα σε μένα και στους ακροατές. Η μουσική, αλλά και οι τέχνες γενικότερα, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, συγκινούν τους ανθρώπους και τους επηρεάζουν ψυχικά. Προσωπικά με βοηθά να εξελίσσομαι, να ωριμάζω, να γίνομαι πιο σοφός.

 

To καλοκαίρι του 1996 κυκλοφόρησες την πρώτη σου δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Σαν Οδυσσέας σε ταξίδι το μυαλό μου” σε δική σου σύνθεση και στίχους του Αντρέα Καρανικόλα. Έκτοτε δεν έχεις κυκλοφορήσει τραγούδι σε δική σου μουσική. Έχεις συνθέσεις στο συρτάρι σου που περιμένουν τους κατάλληλους στίχους για να βγουν στην επιφάνεια;

Όχι δεν είμαι απ’ αυτούς που φυλάνε τη δουλειά τους στα συρτάρια. Ήταν και παραμένει καθαρά συγκυριακό το ζήτημα. Καθοδηγούμαι από το ένστικτο. Αν υπάρχει εσωτερική παρακίνηση θα γράψω. Αν όχι θα ψάξω να βρω από αλλού, κάτι που να με συγκινεί για να το τραγουδήσω. Γενικότερα είμαι της άποψης ότι πρέπει να κοινωνούμε τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες. Μόνο έτσι γινόμαστε χρήσιμοι στην τέχνη και στην κοινωνία.

 

Έχεις κάνει μια σειρά από συνεργασίες με πολύ μεγάλα ονόματα της ελληνικής και κυπριακής μουσικής σκηνής. Ξεχωρίζεις κάποια ή κάποιες από αυτές;

Όλες οι συνεργασίες ήταν ιδιαίτερες. Χρήσιμες για την εξέλιξη μου και απαραίτητες στη διαμόρφωση της αισθητικής μου. Ο Νταλάρας, ο Μητροπάνος, ο Μητσιάς, η Γλυκερία, ο Βιολάρης, ο Τόκας, ο Θαλασσινός, ο Ανδρεάτος, ο Μπάσης, η Αντωνοπούλου, οι Κατσιμιχαίοι, ο Πασχαλίδης. Έχουν όλοι αφήσει το προσωπικό τους χνάρι στην ψυχή μου. Ο καθένας με τον τρόπο του αποτελεί ένα φωτεινό πρότυπο, μια σχολή τραγουδιστικής έκφρασης. Και το σημαντικότερο, μια γνωριμία που σε αρκετές των περιπτώσεων, εξελίχθηκε σε φιλία ακριβή. Μόνο ευγνωμοσύνη αισθάνομαι!

 

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το νέο σου τραγούδι “Ο ντελάλης” στο οποίο συμμετέχει ο Παντελής Θαλασσινός και το φωνητικό σύνολο Sinfonia Magistrale. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ο «ντελάλης» είναι τραγούδι σε μουσική Γιώργου Καλογήρου και στίχους Παναγιώτη Θωμά. Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική κατάθεση. Εκφράζει μια πικρή αλήθεια, την οποία διαχρονικά βιώνουμε στην σύγχρονη ιστορία μας. Συνειδητοποίησα από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικό.  Όταν άρχισα να το ενορχηστρώνω, κατάλαβα ότι δεν θα πρέπει να το πάρω όλο στους ώμους μου. Κάλεσα λοιπόν τον Παντελή να με βοηθήσει και το έκανε με χαρά. Η οικεία και αυθεντική φωνή του σφράγησαν ανεξίτηλα το τραγούδι. Από την άλλη, το φωνητικό σύνολο Sinfonia Magistrale της Ρούλας Τυρίμου, δίνει μια επική χροιά στο αποτέλεσμα. Τα σχόλια του κόσμου είναι πολύ κολακευτικά. Αισθάνομαι ότι κάναμε μια καλή δουλειά.

 

Ο “ντελάλης” είναι ο προάγγελος της νέας σου δισκογραφικής δουλειάς με συμμετοχή πολλών καλλιτεχνών. Μίλησέ μας λίγο για αυτό.

Είναι μια μεγάλη σε όγκο δουλειά, αν λάβουμε υπόψιν τα 15 τραγούδια τα οποία θα περιλαμβάνονται σ’ αυτήν και θα φέρει τον γενικό τίτλο «Πάμε να δεις». Ως προς το ύφος και τη θεματολογία της θα την χαρακτήριζα πολυμορφική. Τραγούδια που «πατούν» σε παραδοσιακούς, λαϊκούς, αλλά και σύγχρονους μουσικούς δρόμους. Ως προς τις συμμετοχές των καλλιτεχνών, θα την χαρακτήριζα επίσης πολυπρόσωπη. Συνθέτες όπως ο Παντελής Θαλασσινός, ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο Στέλιος Πισής, ο Γιώργος Καλογήρου, ο Γιάννης Σούφρας, ο Δημήτρης Μεσημέρης και ο υποφαινόμενος. Στιχουργοί όπως είναι ο Αντώνης Ανδριανός, ο Πόλυς Κυριάκου, ο Βασίλης Χαρίσης, ο Παναγιώτης Θωμάς, ο Κυριάκος Πισής, ο Ηλίας Μακρής. Και τραγουδιστές όπως ο Παντελής Θαλασσινός, η Ασπασία Στρατηγού, ο Μιχάλης Βιολάρης, ο Μιχάλης Δημητριάδης, ο Γιώργος Ξηντάρης, ο Θοδωρής Ξηντάρης, ο Δημήτρης Λιάπης, ο Δημήτρης Μεσημέρης κι εγώ. Πολύς κόσμος, με ταλέντο, αξίες και ήθος που αποτυπώνεται στη δουλειά αυτή. Η όλη προσπάθεια βρήκε τη θετική στήριξη της εταιρείας Ogdoo Music Group και θα κυκλοφορήσει με το καλό αρχές της νέας χρονιάς.

 

Υπάρχει κάποιος καλλιτέχνης που θα ήθελες να συνεργαστείς και δεν το έχεις κάνει ακόμα;

Υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζω και υπολήπτομαι. Είναι τόσοι πολλοί κι εδώ αλλά και στον ευρύτερο ελληνικό χώρο! Θα σας αναφέρω έναν Κύπριο καλλιτέχνη, που είναι και φίλος μου. Ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς της Κύπρου, στον οποίο θαυμάζω απεριόριστα τον δημιουργικό του οίστρο, αλλά και την απαράμιλλη αισθητική του. Το όνομα του, Κώστας Κακογιάννης.

 

Ζούμε σε μια εποχή πολύ δύσκολη. Λόγω της πανδημίας η τέχνη σε όλες τις μορφές της έχει πληγεί. Πολλοί καλλιτέχνες όμως σε πείσμα της εποχής έχουν γίνει πιο δημιουργικοί. Πως σε έχει επηρεάσει εσένα όλη αυτή η κατάσταση;

Κανένας δε θα μπορούσε να προβλέψει πως αυτός ο χρόνος θα ήταν τόσο δύσκολος. Όλοι έχουμε επηρεαστεί, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Εκείνο όμως που με θλίβει, είναι ότι οι καλλιτέχνες αφέθηκαν μόνοι στο έλεος αυτής της πανδημίας. Καμία ουσιαστική ενέργεια. Οι τέχνες, εξαιρέθηκαν από τις εξαγγελίες οικονομικής στήριξης, με τρόπο απαξιωτικό και προκλητικό. Οι καλλιτέχνες δεν είναι επαίτες και κυρίως δεν περιμένουν το «πράσινο φως» κανενός, για να δημιουργήσουν. Σε τέτοιες περιόδους, όπως και σε άλλες αντίστοιχες του παρελθόντος, είναι οι πρώτοι που θα τολμήσουν και οι πρώτοι που θα δείξουν τον δρόμο. Αντισυμβατικοί και ελεύθεροι, χωρίς να τους δεσμεύει καμιά συγκυρία, χωρίς να τους εγκλωβίζει κανένα πλαίσιο, είναι ικανοί να επηρεάσουν με τις καλλιτεχνικές τους πράξεις το πολιτιστικό επίπεδο του τόπου τους. 

Δημήτρη σε ευχαριστούμε για τη συνέντευξη. Καλή συνέχεια στα σχέδιά σου και καλή επιτυχία σε ό,τι κάνεις.

 

Loading...