‘’Η Φόνισσα’’ από το Θέατρο του Άλλοτε – Γράφει ο Γιάννης Μόσχου

Η Φόνισσα είναι νουβέλα του συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για το δεύτερο συγγραφικό έργο του και θεωρείται ένα από τα κορυφαία της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Είναι γραμμένο στην καθαρεύουσα και αποτελείται συνολικά από 17 κεφάλαια. Η πλοκή του έργου εκτυλίσσεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του συγγραφέα, τη Σκιάθο.
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας είναι η Φραγκογιαννού, μία ηλικιωμένη χήρα, η οποία έζησε μια βασανισμένη ζωή ως παιδί, ως σύζυγος, ως μητέρα και ως γιαγιά, μαθημένη πάντα να υπηρετεί χωρίς αντιρρήσεις τους ανθρώπους του περιβάλλοντός της. Η πείρα τής δίδαξε ότι η ζωή για μια γυναίκα είναι γεμάτη βάσανα και η θεωρία της ήταν ότι η γέννηση ενός κοριτσιού δεν φέρνει τίποτα αλλο παρά δυστυχία, όχι μόνο στο ίδιο το παιδί, αλλά και στην οικογένειά του, ιδίως αν είναι φτωχή.

Βαρβάρα Δουμανίδου - Γιάννης Μόσχου

Βαρβάρα Δουμανίδου – Γιάννης Μόσχου

Είδα πριν λίγες μέρες την παράσταση ‘’Η Φόνισσα’’ από το Θέατρο του Άλλοτε. Αυτή η δυνατή & δεμένη ομάδα της πόλης που δημιουργήθηκε το 2011 έχοντας ως πρόθεση να παρουσιάσει παραστάσεις διαφορετικές από τις συνηθισμένες, παραστάσεις που να εμπλέκουν συναισθηματικά τον θεατή, να τον ταράζουν και να τον ενεργοποιούν, να τον κάνουν μέρος και μέλος του θεατρικού γίγνεσθαι. Καρδιά αυτής της ομάδας, η σκηνοθέτης Βαρβάρα Δουμανίδου. Δηλώνω ενθουσιασμένος από τόσο ωραία σκηνοθεσία της Βαρβάρας Δουμανίδου. Από την πρώτη σκηνή του έργου μεταφέρεσαι στο παρελθόν, συγκεκριμένα στο 1903 που γράφτηκε το έργο.  Σκηνικά, ενδυμασίες όλα της τότε εποχής. Πρώτη φιγούρα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης. Νόμιζες ότι ήταν εκεί και σου μιλούσε ο ίδιος.
Μετά, το κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας, η Φραγκογιαννού και οι υπόλοιποι της ιστορίας. Μοναδικές ερμηνείες από όλους του ηθοποιούς του θιάσου. Θα σταθώ βέβαια, στην ερμηνεία της Φραγκογιαννούς, η οποία πραγματικά με καθήλωσε και στο εκπληκτικό φινάλε του έργου.
Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά της ομάδας του Θέατρου του Άλλοτε. Συνεχίστε έτσι…

 

Γιάννης Μόσχου

 

Loading...