Def Leppard “Diamond Star Halos”, τα αγόρια από το Sheffield τα κατάφεραν πάλι… – γράφει ο Μίλτος Μαρίνης

Λίγες ημέρες πριν την κυκλοφορία του 12ου studio album των Def Leppard, έχοντας ακούσει ήδη τα δύο πρώτα singles “Kick” και “Fire It Up” σκεφτόμουν…τι παραπάνω θα μπορούσε να περιμένει κανείς από τους Βρετανούς hard rockers στην εποχή μας εκτός από ένα τυπικά διασκεδαστικό glam rock δίσκο?

Γνωρίζοντας το δισκογραφικό παρελθόν της μπάντας δύσκολα αποφεύγει κανείς τη σύγκριση με albums όπως τα Pyromania και Hysteria, έχοντας όμως στο μυαλό μου τη δήλωση των μελών της μπάντας “…θεωρούμε το Diamond Star Halos ένα από τα πέντε καλύτερα άλμπουμ μας”, η περιέργειά μου γιγαντώθηκε και μετρούσα αντίστροφα τις μέρες με τη σκέψη ότι αυτοί οι τύποι έβαλαν τον πήχη πολύ ψηλά αυτή τη φορά.

 Το άλμπουμ πήρε τον τίτλο του από τους στίχους του “Bang A Gong (Get It On)” των T.REX “… Well, youre built like a car, Youve got a hubcap diamond star halo…” ενώ το artwork των Anton Corbijn, Maryam Malakpour, Oliver και Joshua Munden, σε αναγκάζει να ψάχνεις για ώρα τις λεπτομέρειες αυτού το εκπληκτικού εξώφυλλου.

Την παραγωγή υπογράφουν οι Def Leppard και ο Ronan McHugh.

Από τις πρώτες νότες καταλαβαίνεις ότι η παραγωγή διαφέρει από αυτές των προηγούμενων  δίσκων, με τις ενορχηστρώσεις να κλέβουν τις εντυπώσεις, μια απόλυτα πετυχημένη συνταγή με προσεγμένες αναλογίες ήχων και μελωδιών.

Βιολιά, πιάνο και κλασική κιθάρα κάνουν την εμφάνισή τους εκεί που δεν το περιμένεις παίρνοντας τη σκυτάλη από τις κιθάρες των Collen και Campbell ενώ κυριαρχεί ο γεμάτος ήχος και οι μπασογραμμές του Savage. Elliott και Allen στα καλύτερα τους ενώ το ηχητικό παζλ συμπληρώνουν πλούσια δεύτερα φωνητικά και κάποια drum samples που όσο διαρκούν μας προσφέρουν μια διαφορετική ακουστική άποψη μακριά από hard rock στερεότυπα.  

Το άλμπουμ ξεκινάει και τελειώνει με τον καλύτερο τρόπο, δύο από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου, το πρώτο “Take What You Want” σε προετοιμάζει για το τι θα ακολουθήσει και το τελευταίο “From Here To Eternity” ιδανικός επίλογος που σου αφήνει τις καλύτερες των εντυπώσεων.  Σοφή επιλογή και τα δύο σε ότι αφορά τη θέση τους στη σειρά των τραγουδιών.

Τα δύο μέχρι τώρα singles “Kick” και “Fire It Up” μας μεταφέρουν για τα καλά σε ένα Rock ‘n’ Roll party σκηνικό με έντονο το 80s στοιχείο, ενώ οι μπαλάντες “This Guitar”, “Goodbye For Good This Time” και “Angels (Can’t Help You Now)” εκπλήσσουν με τις τολμηρές ενορχηστρώσεις τους. Εξαιρετικές στιγμές του άλμπουμ τα “All We Need”,  “Open Your Eyes” και “Gimme a Kiss” με τα υπόλοιπα τραγούδια να μην υστερούν και να συμπληρώνουν το μωσαϊκό.

Άξιζε η εφτάχρονη αναμονή ?

Σίγουρα ναι, οι Def Leppard άργησαν αλλά μας αποζημίωσαν με το παραπάνω ηχογραφώντας ένα Hard Rock Glam άλμπουμ μακριά από ηχητικά στερεότυπα που φυλακίζουν πολλές μπάντες στο κελί της επανάληψης, καθόλου τυχαίο που το “Diamond Star Halos” πλασαρίστηκε αμέσως μετά την κυκλοφορία του στις πρώτες θέσεις των charts.   

Το αισθητήριο του κόσμου σπάνια είναι λάθος, τ΄ αγόρια από το Sheffield τα κατάφεραν πάλι…

Diamond Star Halos track listing :

1. “Take What You Want” Elliott, Savage 4:14
2. “Kick” Dave Bassett, Collen 3:42
3. “Fire It Up” Collen, Sam Hollander 3:19
4. “This Guitar” (featuring Alison Krauss) C. J. Vanston, Collen 3:50
5. “SOS Emergency” Elliott, Collen 3:25
6. “Liquid Dust” Collen 4:01
7. “U Rok Mi” Collen 3:33
8. “Goodbye for Good This Time” Elliott 4:27
9. “All We Need” Elliott, Collen 4:46
10. “Open Your Eyes” Elliott, Collen 4:19
11. “Gimme a Kiss” Elliott, Collen 3:12
12. “Angels (Can’t Help You Now)” Elliott 4:57
13. “Lifeless” (featuring Alison Krauss) Elliott, Collen 4:19
14. “Unbreakable” Elliott 3:46
15. “From Here to Eternity” Savage 5:37

 

Def Leppard :

Joe Elliott – lead vocals, guitar
Phil Collen – guitar, backing vocals
Rick Savage – bass guitar, guitar, backing vocals
Vivian Campbell – guitar, backing vocals 
Rick Allen – drums

 

Για το άλμπουμ δούλεψαν οι :

Ronan McHugh – producer, drum programmer, editor, engineer, mixing
Joe LaPorta – mastering engineer
Debbi Blackwell-Cook – backing vocals (2, 3, 11, 12)
Dave Bassett – backing vocals (2, 3)
Alison Krauss – lead vocals (4, 13)
Ross Hogarth – recording engineer (4, 8, 12)
Eric Gorfain – string arrangements (4, 8, 12)
Mike Garson – piano (8, 12)

 

Μίλτος Μαρίνης

 

One thought on “Def Leppard “Diamond Star Halos”, τα αγόρια από το Sheffield τα κατάφεραν πάλι… – γράφει ο Μίλτος Μαρίνης

Δεν επιτρέπεται σχολιασμός.

Loading...